ZTNA NEDİR?

ZTNA (Zero Trust Network Access) bir ağ güvenliği konseptidir. Bu konsept, ağ erişiminin tüm cihazlara ve kullanıcılara eşit şekilde kontrol edilmesini amaçlar. ZTNA, ağdaki tüm cihazları ve kullanıcıları tanımak ve onların erişim haklarını yönetmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, cihazların ve kullanıcıların ağa bağlandıklarında doğrulanmasını ve erişim izinlerinin kontrol edilmesini içerir.

VPN (Virtual Private Network) ise, kullanıcıların fiziksel olarak birbirinden uzak olsalar bile güvenli bir şekilde ağ erişimine izin vermek için kullanılan bir yöntemdir. VPN, kullanıcıların ağ erişiminde kullandıkları internet bağlantısını şifreler ve kullanıcıların gerçek IP adreslerini gizler. Bu sayede, kullanıcılar güvenli bir şekilde ağ erişimine izin verilir.

Yerli Firewall - Fidye Yazılımı

ZTNA vs VPN?

ZTNA ve VPN arasında temel farklılık, ZTNA’nın ağdaki herkesi tanıma ve erişim izinlerini yönetme ihtiyacını içermesi iken, VPN’in öncelikle kullanıcıların güvenli bir şekilde ağ erişimine izin vermeye odaklı olduğudur. ZTNA, daha kapsamlı bir ağ güvenliği sağlarken, VPN daha çok kullanıcılara güvenli ağ erişimi sağlar.Sonuç olarak, ZTNA ve VPN, ağ güvenliği için farklı yöntemler sunarlar ve kullanıcıların ihtiyacına göre kullanılmaları önerilir.

ZTA (Zero Trust Architecture) için kullanılan teknolojiler arasında şunlar sayılabilir:

  1. Kimlik doğrulama: Kullanıcıların ve cihazların kimliğini doğrulamak için kullanılan teknolojiler arasında parola, kimlik doğrulama kodları, biometrik veriler ve sertifikalar yer almaktadır.
  2. Erişim kontrolü: Kullanıcıların ve cihazların erişimine izin vermek veya engellemek için kullanılan teknolojiler arasında Role Based Access Control (RBAC), Attribute Based Access Control (ABAC) ve Context-Based Access Control (CBAC) yer almaktadır.
  3. Güvenli ağ: Kullanıcıların ve cihazların güvenli bir şekilde ağa bağlanmasını sağlamak için kullanılan teknolojiler arasında Virtual Private Network (VPN), Software Defined Network (SDN) ve Network Access Control (NAC) yer almaktadır.
  4. Güvenli ön uç: Kullanıcıların ve cihazların güvenli bir şekilde erişebildiği uygulamalar ve servisler için kullanılan teknolojiler arasında Micro-segmentation, Next-Generation Firewall (NGFW) ve Web Application Firewall (WAF) yer almaktadır.
  5. İzleme ve analitik: Kullanıcıların ve cihazların aktivitelerini izlemek ve analiz etmek için kullanılan teknolojiler arasında Network Traffic Analysis (NTA), Endpoint Detection and Response (EDR) ve Security Information and Event Management (SIEM) yer almaktadır.
PONIVA - Yerli Güvenlik Duvarı - Yerli Firewall

Bu Bilgiyi Sosyal Medyada Paylaş

Bunlara da bakmak isteyebilirsiniz.

  • PONIVA - Firewall - Yerli Güvenlik Duvarı

Turkuaz VPN

Ocak 20th, 2024|Tags: , , , |

TURKUAZ VPN NEDİR? Turkuaz VPN Zero Touch özelliği ile şube/uç nokta tarafında herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç olmaksızın merkez cihazınızla VPN sağlayan uygun maliyetli bir cihazdır. Fişe takılıp internete bağlanır bağlanmaz, sunucularımız [...]

Windows Bilgisayarlarda Güvenliği Nasıl Sağlarız?

Mart 3rd, 2023|Tags: , , , , , |

WINDOWS BİLGİSAYARLARDA GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLARIZ? Windows güvenliğini sağlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: Güncelleme ve yama: Windows güvenlik açıklarını kapatan güncelleştirmeler yayınlar. Windows Update özelliğini açık tutun ve düzenli olarak güncelleştirmeleri yükleyin. Güçlü [...]

iOS Güvenliğini Sağlamak İçin Gerekli Adımlar Nelerdir?

Şubat 28th, 2023|Tags: , , , , , , |

IOS GÜVENLİĞİ İÇİN NELER YAPMALIYIZ? IOS güvenliğini sağlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: iOS cihazınızı güncelleyin: Apple, iOS işletim sistemlerindeki güvenlik açıklarını düzenli olarak düzeltmek için güncelleştirmeler yayınlamaktadır. Bu nedenle, cihazınızın iOS sürümünün [...]

Sosyal Mühendislik Nedir?

Şubat 20th, 2023|Tags: , , , , , , , , |

SOSYAL MÜHENDİSLİK NEDİR? Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, insanların dijital ortamlarda bıraktıkları veriler de artmaktadır. Bu veriler, sadece kişisel bilgilerimiz değil, finansal, ticari ve hatta devlet sırları gibi önemli bilgilerimiz de olabilir. Bu [...]

SIEM Nedir?

Şubat 11th, 2023|Tags: , , , , , |

SIEM NEDİR? SIEM (Security Information and Event Management), güvenlik olaylarını takip etmek, analiz etmek ve raporlamak için kullanılan bir yazılımdır. SIEM sistemi, birçok farklı kaynaktan gelen güvenlik verilerini toplar, birleştirir ve değerlendirir. [...]

802.1X Protokolü Nedir?

Şubat 9th, 2023|Tags: , , , , , , |

802.1X PROTOKOLÜ NEDİR? IEEE 802.1X, bir ağ güvenliği protokolüdür ve ağ güvenliğini artırmak için kullanılır. Bu protokol, bir ağ üzerindeki cihazların yetkilendirilmesini ve doğrulanmasını sağlar. 802.1X, kablosuz ağlar (Wi-Fi), Ethernet ağları ve [...]

KARMAŞIKLIKTA BOĞULMAYIN.

Firewall yönetimi hiç bu kadar kolay olmamıştı, Kolay olduğu kadar da hızlı! İşlem yaparken sizi bekletmez ve anında cevaplar verir.

0%
Uptime
0
Kod Satırı
0%
Hızlı Destek
Poniva Firewall

PONIVA FIREWALL
DAHA HIZLI, DAHA GÜÇLÜ, DAHA KOLAY.